14 grudnia 2013

Zupa zimowa

Jedna z tych potraw w które wierzy się dopiero po spróbowaniu, sam przepis nie brzmi jakoś tak specjalnie zachęcajaco ale wierzcie mi że smak jest naprawdę warty podjęcia ryzyka.
Może z powodzeniem stanowić jedną z potraw imprezowych.
Komu się ją poda każdy chce przepis, to jedziemy:
0,5 kg pieczarek, 0,5 kg mielonego mięsa, por, serek almette, serek topiony, 2 litry bulionu. Bulion zagotuj i wsyp skrojony w talarki biały por, pieczarki w ósemki podsmaż na maśle i dodaj do bulionu podobnie mięso mielone ( usmaż na maśle i dodaj do reszty). podgotuj, aż por będzie miękki. Serki do wysokiego naczynia wlej szklankę gorącej wody i zblenduj jak uzyskasz jednolitą konsystencję wlej do gotującego się bulionu z pieczarkami, porem i mięsem. zagotuj dopraw solą i pierzem. Ja używam almette ziołowy a topiony śmietankowy.Smacznego.

2 komentarze: